Ingredienten: Honing, goud en zonneschijn.

Dipped in chocolate, bronzed in elegance, enameled with grace, toasted with beauty. My lord, she’s a black woman.- Dr. Ben-Jochannan on his adoration of Black Women.

Melanin Magic
Een welverdiend compliment aan mijn zusters wereldwijd. Een gedachtegang wat ik ook deel. Dit is mijn verhaal. Het begon allemaal op mijn basisschool op Curaçao. Overal waar ik was, was jij aanwezig. Hier en daar een paar leuke witte meisjes, máár jij .. Jij wist altijd mijn aandacht te trekken; mijn volledige aandacht. Ik kwam je tegen in verschillende vormen, verschillende types maar toch was je altijd hetzelfde. Soms brutaal, meestal lief. Soms had je een overdosis aan kapsones, maar vaak genoeg was je een schat van een meid. Sinds dag 1, was ik dolgek op jou. Jouw melanine volle schoonheid.

Maar toen werd alles anders. Ik begaf me opeens in een vreemd land. Een totaal andere omgeving. Er was zelden zon te zien. Je was nog wel aanwezig, maar tot mijn spijt niet vaak genoeg. Er waren genoeg witte meisjes hoor, maar naar jou bleef ik altijd op zoek. Surinaams, Antilliaans, Ghanees, Kaapverdiaans of Ethiopisch. Het maakte me niet uit waar je vandaan kwam. Ik lette zelden op die kleinigheden. Ik heb een diepgaande connectie met je.. Soms denk ik dat het me voorouders zijn die tot me spreken, telling me to respect you. Maar ik wijk af..

Ik weet nog hoe stomgeslagen ik was, toen mijn vrienden niet dezelfde waardering voor je bleken te hebben. Ik vond en vind het nog steeds wildvreemd tot op de dag van vandaag. I always been on that BlackLove vybe.
Kan het zo zijn dat ik je waardeer voor je kracht? Voor je melanine? Of dat je altijd aan me zijde hebt gestaan? Ik kan me vinger er niet echt op leggen, wil het wel maar ik kan je geen perfecte antwoord geven waarom ik zo dol op je ben.

How I love you so.. Sometimes I even get scared because our bond. Afraid of betrayal perhaps? I do not know.

Mijn plan is dat ik eeuwig met je meeloop en ik hoop dat ik niet zal struikelen. Ik hou van je. Hou van je kracht, je loyaliteit, je huidskleur, je verschillende fenotypes en om nog tientallen redenen.

Mother, Sister, Cousin, Goddess, Empress .. So many titles.
Black men should be with Black women. And they should love and honor them.
Dr. Runoko Rashidi on Black Love.

Hij die met jou was, sinds het begin.
Signed,

An African Man called Omowale Asante.

Dr. Runoko Rashidi en de ware Afrikaanse perspectief

Baba Baba Baba Baba Baba Baba Baba Baba !
(Sorry te vaak naar Panda geluisterd vandaag, mijn generatie snapt me!)
Baba Runoko Rashidi, bekend van de documentaire-reeks: Hidden Colors
Afro-Amerikaanse historicus, auteur en antropoloog.
Hij is gespecialiseerd in de Afrikaanse invloed wereldwijd en de historie van de Oude-Egyptenaren!
”Verdelger van de Euro-centrische mythes over Afrika”

Kom, laten wij onze (toekomstige) kinderen gaan onderwijzen!

11953170_10152948936356222_8524545850274747396_n
The *Atunwa of Africa has begun.

The Legend: Baba Runoko Rashidi
Geboren in 1954 in de staat Los Angeles, USA en opgegroeid met de Black Panther movement wat hem het gevoel gaf voor Black Pride.
En nadat hij een boek las van Dr. Chancellor Williams genaamd:
The Destruction Of Black Civilization voelde hij zich geroepen om meer te ontdekken.
Door de liefde binnen de bewuste gemeenschap word hij Baba genoemd wat vader betekend. De naam Runoko komt van de Shona gemeenschap in Zimbabwe wat ruwweg vertaald kan worden als knap en Rashidi is een Kiswahili-woord voor leraar.
Zijn naam is dus een symbool voor de Pan-Afrikaanse ideologie waar hij voor staat.

Question: Waarom is de historie van Afrika zo relevant voor ons?

Answer: Frederick Douglass zei: het is makkelijker om sterke kinderen op te voeden dan om gebroken mannen te helen.
Onze nieuwe generaties dienen een betere band met Afrika te hebben dan wij.
Door meer kennis krijgen ze meer trots, met meer trots staan ze sterker in hun schoenen. Daardoor kunnen ze meer progressie te maken.
Progressie op het gebied onze culturele erfgoed, onderlinge relaties en economische achterstand.
Dit vertaalt zich dan in meer Black-Businesses, en dat zorgt voor een lagere werkeloosheid bij de aankomende generaties.

Question: Waarom hebben we mensen zoals Dr. Runoko Rashidi nodig?

Answer: Vanuit mijn perspectief is Dr. Runoko een heldere baken  voor ons tijdens de duisternis die de Europeanen op onze continent hebben geprojecteerd.
We hebben duizenden jaren aan geschiedenis waar we niks over weten.
Hoe kunnen we leren over hoe we moeten navigeren in de oceaan der toekomst, als we niet weten waar we vandaan komen? Hoe kunnen we dan een betere bestemming bereiken?
Onze kinderen hebben informatie nodig voor inspiratie om in de voetsporen van al onze grote leiders te betreden.
Zij zijn degene die voor onze progressie zullen zorgen.
Thus when the student is ready, the teacher will appear – Unknown Quote

Question: Wat is de perspectief van Dr. Runoko op de ”Conscious” gemeenschap die zoveel waarde aan Kemet/Egypte hecht?

Answer: Dr. Runoko geeft aan dat Kemet tot 1 van de vroegste beschavingen behoort en legt ook uit wat onze relatie is met de Oude Kemieten.
Volgens hem is het van enorm belang dat we het bestuderen omdat het
A: Opgericht is door een verschillende Afrikaanse volkeren die van het Zuiden naar het Noorden trokken. Het was een migrantenland en een multiculturele Afrikaanse samenleving.
B: Na de val van de Nijl vallei civilisaties (waarvan Kemet slechts de 1 ervan was, Kemet was de hoogtepunt van de omliggende civilisaties) keerden men terug naar het Zuiden en het Westen met hun kennis.
C: Het is actie reactie. Europa wilt Kemet/Egypte neerzetten als een Witte beschaving terwijl de oude Kemieten overal aanwijzingen hebben achtergelaten over wie ze waren.
Het is onze plicht aan onze voorouders, om de waarheid te vertellen.

Dr. Runoko Rashidi
is coming to The Netherlands

Dr. Runoko Flyer
Be THERE or be SQUARE!

Neem je kinderen mee.
Vertel je vrienden, familie en kennissen.
Antropoloog Dr. Runoko Rashidi komt naar Nederland voor 3 evenementen.
Mis het niet omdat jij niet opzoek bent naar kennis, maar zorg dat je de kans niet mist want je kind is waarschijnlijk wel opzoek naar kennis.

.

 

 

 

 

*Atunwa is een reincarnatie concept van de Yoruba-volk.

 

Cabo Verde en haar rol binnen de ”Maafa”

Cabo Verde, het land van de wereld’s eerste creolen.
De eerste nazaten van de gedwongen unie tussen de mensen die benedendeks zaten en de plunderaars, verkrachters en uitschot die bovendek waren.
(Malcolm X told me to be brutally honest so … if you dont like it ALT+F4!)
Het land waar de Portugezen binnenvielen tijdens de heerschappij van de ”Moren” in West-Europa. (Which leads to another story by the way!)
Het land die leven gaf aan de Pan-Africanist Amilcar Cabral.
1 van de revolutionairen die in de unie van Afrika en dus in Pan-Afrikanisme geloofde.
Het was echter niet de geperfectioneerde versie van Marcus Garvey.

Entra! Entra! Entra! Si bo kre sabi mas di bo historia i cultura.
Let’s get down to the nitty-gritty.

7myth3
Europeans, the bringers of Racism, Consumerism, White Supremacy, Mass Sexual Assault..Oeps I meant civilization.

Q: Wanneer werd Cabo Verde ”ontdekt”?

A: Volgens de Portugese perspectief waren de eilanden onbewoond en hadden ze eiland genaamd Santiago ”ontdekt” in 1456 middels ontdekkingsreizigers genaamd Alvise Cadamosto en Antoniotto Usodimare in opdracht van Prins Hendrik de Zeevaarder.
Andere bronnen geven de eer aan Diogo Gomes in 1462 als de ontdekkingsreiziger.
Alvise Cadamosto, Antoniotto Usodimare en Diogo Gomes stonden alle 3 bekend als ”slavenhandelaren”.
Trouwens: Geldt het ook als ontdekken als ik nu naar buiten loop en ik dan een ”onbemande” auto ontdekt of geldt dat alleen voor Europeanen? .. Ik vraag me af.
Extra Feiten: Christopher Colombus deed ook aan ”ruilhandel” in dezelfde omgeving, dezelfde tijdsraam als de bovenstaande rovers.

Q: Welke rol speelde Cabo Verde in de slaventijd?

A: De slavernij op Cabo Verde was een voorloper van de onmenselijke gebeurtenissen in de Nieuwe Wereld. Een test-periode of prototype kan je zeggen.
In tegenstelling tot wat er gebeurde in de latere eeuwen in de Nieuwe Wereld werd een kind van een totslaafgemaakte niet per definitie geboren als slaaf.
Men kon land erven van hun Portugese vaders en konden ook de Portugese burgerschap verdienen.
Deze ”Mulatto” groep werd gebruikt als bufferzone tussen de Afrikanen en Europeanen. Zij werden ingezet op het vasteland om te infiltreren tussen hun bloedeigen Afrikaanse naties.
African bodies + European mindset = Lancados.
In mijn optiek werden ze zo benoemd omdat ze gelanceerd werden om onrust te creëren en dus Afrika te veroveren. Een strategie die tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt word .. alleen gebeurd het nu veelal onbewust door mijn eigen volk. (zucht)

Q: Hoe gingen de Portugezen om met de Kaapverdiaanse bevolking?

A: In vergelijking met de latere opkomst van de Nederlands, Engelsen, Fransen en de andere rovers (teveel om op te noemen!).
Waren de Portugezen wat ”vriendelijker”. Maar goed als iemand mij kidnapped en hij biedt me een glas water en ik mag vrij rondlopen in zijn kelder maakt hem niet bepaald een vriend van mij.
Kinderen werden veelal vrijgelaten, vrouwen konden wettelijk gezien worden als echtgenote en slaven werden niet ernstig gemarteld zoals in de latere eeuwen.
Dat laatste is vooral een aanname omdat er weinig informatie te vinden is in het Engels.

Q: Wanneer werd slavernij in CV afgeschaft? (werd het überhaupt officieel afgeschaft?)

A: Wat we moeten beseffen is dat de Rooms-katholieke kerk de slavernij goedkeurde en dus exclusieve rechten gaf aan Portugal als het aankwam op Afrikanen te kidnappen en verkopen.
Andere naties moesten ook belasting betalen wilden ze stoppen op CV om hun voorraden te verversen. Een exclusieve recht was verloren ging rond 1640.
Rond dit zelfde periode ging het bijzonder slecht met de eilanden die geteisterd werden door droogtes, hongersnood en epidemieën.
Wat leidde tot een enorme dip op de op slaven-gebaseerde economie van Santiago.
De slavenmarkt van de oude wereld.
Dit effect zorgde er o.a voor dat veel slaven doorverkocht werden naar de slavenmarkt van de Nieuwe Wereld genaamd Curaçao zodat men hun investering niet geheel kwijtraakten.
Uiteindelijk wegens deze economische dip werd de slavernij omstreeks 1876 afgeschaft.
Extra feiten: Er word geschat dat er 1000.000 mensen stierven door de hongersnood en Portugal deed er niks aan om de effecten te verlichten.

The Legend: Señor Amílcar Lopes Cabral.

https://travelmakerkai.files.wordpress.com/2012/08/222113_10150167143581932_3199499_n.jpg
Painting of Amilcar Cabral in Santiago, CV.

 

Q: Wie was Amilcar Cabral? en waarom word hij als een held gezien?

A: De Pan-Afrikaanse dichter, landbouwkundige en revolutionair Amilcar Cabral werd geboren uit Kaapverdiaanse ouders in Guinea-Bissau maar getogen in Cabo Verde.
In zijn optiek waren CV & Guinea-Bissau één natie en deze perspectief uitte zich in de Partido Africano da Independência da Guiné e Cabo Verde ook wel bekend als PAIGC.
De voornaamste reden waarom men hem als een held zien is omdat hij de verschillende etnische groepen van Guinee-Bissau kon samenvoegen en daarbij nog een compleet andere bevolkingsgroep namelijk de Kaapverdische creolen.
Door zijn charisma kon hij makkelijk saamhorigheid creëren tussen verschillende mensen.

Q: Hoe is Amilcar Cabral gestorven?

A: Amilcar Cabral werd geliquideerd door Inocencio Kani, een jaloerse oud-PAIGC lid in 1973 in Conakry, Guinee nabij de presidentiele huis van Ahmed Sékou Touré.
De sponsor van de liquidatie was de geheime politie van Portugal.

Extra feiten:

Amilcar had een vriendschap met de Ghanese president Kwame Nkrumah.
Hierdoor mocht hij zijn troepen trainen in Ghana voor de onafhankelijkheidsoorlog van Portugees Guinee. (Waar CV toendertijd deel van uitmaakte).

Amilcar Cabral maakte ook deel uit van de All-African People’s Revolutionary Party die gesticht werd door President Kwame Nkrumah.

Q: Wanneer werd Cabo Verde onafhankelijk verklaard?

A: Dankzij de succesvolle oorlogscampagne van Amilcar maakte hij korte metten met de Portugezen en werd hij de defacto leider van Portugees Guinee.
Deze campagne staat bekend als de Portugese koloniale oorlog die 13 jaren, 2 maanden en 3 weken.
Na de moord van van Amilcar vormde de PAIGC-tak in CV een splintergroep en werd CV in 1975 onafhankelijk, een jaar later dan Guinnea-Bissau.
Sindsdien is er ook weinig te spreken over de broederschap tussen beide landen die dezelfde bloed en cultuur delen… Persoonlijk denk ik dat broeder Amilcar teleurgesteld zou zijn op onze generatie. We zijn vergeten om Pan-Afrikaans te zijn.

Bonus Question: Waar komt die onenigheid vandaan tussen de ”Sampa’s en Badiu’s”?

A: Het was simpelweg een verdeel en heers strategie die de Europeanen wereldwijd gebruikt hebben.
De Portugezen hebben de stereotype gemaakt van Sampa’s zijn lichter en staan dus dichter bij de Portugezen. Volgens de geruchten staat Sampa voor ”Zij zijn hier om te helpen” en Badiu voor ”ontsnapte slaven” de stereotype van de Badiu is dus zwarter en meer Afrikaans.
Ditzelfde tactiek werd gebruikt door de Belgen in Rwanda wat resulteerde in de Rwandese Genocide.
De Tutsi hadden meer een lichtere huidskleur en een Europees-achtige neus volgens de Belgen. En de Hutu’s hadden de stereotypische brede neus en waren dus zwarter.
De Belgen beschouwden de Tutsi’s als beter en gaven hun de macht waardoor de Hutu’s zich minder voelden en zo begon deze onenigheid.
Puur op basis van Euro-centrische geprojecteerde kunstmatige verschillen.
Extra feiten:
De PAIGC werd in eerste instantie opgericht als een ”nonviolent” groep totdat de autoriteiten zich schuldig maakten aan de Pidjiguiti bloedbad waarin 50 mensen doodgeschoten werden.
Dit zorgde ervoor dat Amilcar en zijn partijgenoten van een Dr. King pad afweken naar een Malcolm X route.
In the famous famous of brother Malcolm:

“I don’t mean go out and get violent; but at the same time you should never be nonviolent unless you run into some nonviolence. I’m nonviolent with those who are nonviolent with me. But when you drop that violence on me, then you’ve made me go insane, and I’m not responsible for what I do.” – Malcolm X

Namen die bekend dienen te worden wegens hun rol met Amilcar Cabral:
Titina Silla
Carmen Pereira

Andere Afrikaanse leiders die bestudeerd dienen te worden:

Malcolm X
Patrice Lumumba
Thomas Sankara
Dr. King